Prehrana patuljastih šnaucera

Lupus Cavernae Kennel, Osijek, Croatia

Prehrana patuljastih šnaucera

Prehrana pasa

Prehrana patuljastih šnaucera možda nije raketna znanost, ali prehrana pojedinih pasmina može zahtijevati određene specifičnosti. U ovom tekstu pokušati ćemo vam pobliže objasniti što je posebno kod prehrane patuljastih šnaucera.

Patuljasti šnauceri su izrazito uporni i čvrsta karaktera pa od prvog dana morate uvesti red i napraviti sljediv raspored hranjenja. Šnaucer ima snažno razvijen osjećaj za red pa ga morate, ukoliko je to moguće, hraniti svaki dan u isto vrijeme.

Koliko vaš odrasli pas jede, ovisi o njegovoj veličini, dobi, strukturi, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne treba im svima ista količina hrane. Kvaliteta pseće hrane koju kupite također je od velikoga značaja – što je hrana za psa bolja, to će bolja biti i dlaka vašega psa.

Psi su po prirodi čistači i često će pojesti bilo što, što im dopadne pod njuškicu, zato je moguće pomisliti da prehrana patuljastih šnaucera nije nešto oko čega razbijati glavu. Njihov je osjet njuha toliko dobro razvijen, da će lako nanjušiti i ono za što mislimo da je dobro skriveno.

Čokolada

Mnogi vlasnici misle da što je dobro za njih, dobro je i za njihova psa. Naizgled bezazlena tvar je obična čokolada koja je bogata antioksidansima korisnim ljudima, ali je potencijalno smrtonosna za kućne ljubimce, a posebno za pse. Mačke ne mare za okus čokolade, no psi je obično obožavaju. Ipak, čokoladu kućnim ljubimcima ne bi trebalo davati.

Ukoliko se dogodi da vam vaš ljubimac ipak kradom uzme komad čokolade sa stola, najbolje je pripremiti mu zdjelicu tople vode sa žličicom soli. nakon što ju popije trebao bi povratiti cijelu čokoladu koju je pojeo. Nije toliki problem u šećeru koji čokolada sadrži, iako ni on nije dobar za vašeg dlakavog prijatelja, nego u kakau koji čokolada sadrži. Zato dragi pasoljupci, čokolade je potrebno držati što dalje od vaših malih ljubimaca.

Prvih šest mjeseci patuljastih šnaucera

U prvih šest mjeseci je potrebno vašim psićima ponuditi četiri obroka dnevno po 40-50 grama visokokvalitetne hrane. Naše iskustvo je da niti jedna od njih tri nije nikada htjela pojesti četiri obroka dnevno, pa smo mi to smanjili na tri. Ali to ćete već vidjeti kako će htjeti jesti u njegovo i vaše vrijeme privikavanja na vašeg novog kućnog ljubimca. Hrana bi trebala sadržavati visoki udio proteina, oko 30 grama, i oko 20 grama masti. Ne zaboravite vašem ljubimcu ponuditi dovoljno vode ukoliko jede tvrdu tvorničku hranu, poznatiju kao granule.

Također, što bi bilo korisno da znate je da možete obrok namočiti s malo tople vode i nakon pola sata do sat mu to date da pojede . Nikako ne iz frižidera jer ne vole jesti hladnu hranu. Ukoliko vaš kućni ljubimac odbija hranu, dugo je da čekate nekoliko dana da bi odlučili posjetiti veterinara. Svaka promjena raspoloženja je znak da nešto nije kako bi trebalo biti. Ukoliko se poklope dva događaja, primjerice mekana stolica i manjak apetita, ili da nije veselo odmah treba kontaktirati veterinara, jer štene jako brzo dehidrira.

Jedan od prvih obroka našeg bijelog šnaucera

Od šest mjeseci do godine dana patuljastih šnaucera

Vaše štene treba dobivati najkvalitetniju pseću hranu, primjerenu za njegovu dob, do godine dana. Malo većim štencima potrebno je nuditi dva puta dnevno po 60-70 grama kvalitetne superpremium hrane. Još uvijek jedu hranu punu proteina sa visokim postotkom masti, također oko 20 grama. U ovo vrijeme vaši kućni ljubimci mogu biti vrlo izbirljivi kada je hrana u pitanju ili čak izgubiti apetit, jer im rastu zubi. Ako štene i nakon nekoliko dana odbija hranu najbolje je posjetiti veterinara.

Nakon godine dana patuljastih šnaucera

Prehrana patuljastih šnaucera nakon godine dana smatra se prehranom odraslog psa. Sada vašeg psa počnite postepeno upoznavati s hranom za odrasle pse, sve dok mu ona ne postane glavna prehrana. Količina hrane koju ćete davati psu ovisi o starosti psa, vrsti hrane, ali i njegovoj fizičkoj aktivnosti. Obroci se i dalje daju dva puta dnevno, ali naši često ne žele, nego pojedu obrok jedan od otprilike 100 grama. Nakon godine dana potrebna im je hrana sa manje masti, a naši jedu hranu od 9-15 grama masti i 18-23 grama proteina. Ne rastu više i stoga im ne treba više davati hranu s puno masti jer tada idu u širinu 🙂 Naravno, to ovisi i o njihovoj fizičkoj aktivnosti.

Nagradice

Prehrana patuljastih šnaucera podrazumijeva i nagradice – poslastice za pse. Sve što ih učite, učite ih po principu davanja nagradica. Poslastice služe da nagrade ljubimca za ono što od njega tražite ili ako nešto loše nisu učinili. Nagrada mora imati smisla. Na takav način nagrađujete ponašanje ljubima, a ljubimac uči. Brzo će shvatiti što treba i truditi će se da vam udovolji i time zasluži nagradicu koju jako voli. Bitno je napomenuti da nagradice nije preporučljivo davati štencima mlađim od tri mjeseca zbog nedovoljno razvijenog probavnog sustava te je veća opasnost od razvoja probavnih smetnji koje uzrokuju dodaci, aditivi i konzervansi koje pseće poslastice mogu sadržavati. Nagradice koje kupujete u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce možete zamijeniti s komadićem sira ili jednom granulom.

Kosti

Obvezno im ponudite juneće ili goveđe kosti, nikako kosti peradi. Vole glodati kosti, a pomoći će i u higijeni njihovih zubića. Kamenac će se ipak manje taložiti na zubićima vašeg kućnog ljubimca, a vama će biti smiješno kako se tako mali pas bori sa velikim kostima kao da je pravi vuk! Pazite na veličinu kostiju. Trebaju biti dovoljno velike da im ne stanu cijele u usta, kako ih psić ne bi progutao. Jedna kost tjedno im je sasvim dovoljna. Kosti možete davati svježe i termički obrađene. Termički obrađene se misli i čak prethodno zamrznute jer ćete tako ubiti sve potencijalne bakterije koje se na kostima mogu nalaziti, a time ćete izbjeći i potencijalne zdravstvene probleme.

Tags: , , ,