Trimanje ili šišanje patuljastog šnaucera

Lupus Cavernae Kennel, Osijek, Croatia

Trimanje ili šišanje patuljastog šnaucera

Trimanje patuljastog šnaucera je vrlo bitno. Pasmina patuljastog šnaucera gubi svoj karakter i šarm ukoliko mu dlaka nije pravilno održavana. Prvi puta će vlasnik vjerojatno obaviti šišanje u razdoblju od tri do četiri mjeseca starosti šteneta. Ukoliko je štene kupljeno od odgovornog i pouzdanog uzgajivača, prvo će šišanje obaviti uzgajivač u dobi od dva mjeseca. Također, uzgajivač će vam dati mnoštvo uputa za njegu, održavanje i šišanje. Ukoliko se pokažete kao dostojan vlasnik patuljastog šnaucera, uzgajivač vam može služiti kao mentor te biti stalan izvor potrebnih informacija i savjeta. Ukoliko kupujete štene koje će biti “kućni ljubimac”, odnosno štene koje nećete voditi na izložbe, isto tako morate pravilno urediti vaše štene ili mladog/odraslog psa, a ne dozvoliti da se štene obrije mašinicom.

To isto vrijedi za štenad koja će se u budućnosti voditi na izložbe. Ne smijete dozvoliti da se u ranoj mladosti obrije mašinicom. Ukoliko štene vodite u salon za uljepšavanje pasa, a ne radite trimanje sami, trebali biste inzistirati isključivo na trimanju. Ukoliko se štene ili mladi pas obrije mašinicom to će znatno oštetiti kvalitetu dlake. Nadalje, upitno je hoće li se kvaliteta dlake vratiti daljnjim trimanjem.

Na društvenim mrežama poput Facebook-a možete redovito vidjeti raspravu o šišanju i cijenama šišanja šnaucera. Šišanje će vas u salonima za uljepšavanje pasa koštati otprilike jednako unutar Hrvatske , a najveća razlika u cijeni koju možete očekivati je do 25 %. Trimanje košta puno više, jer zahtjeva puno vremena u odnosu na šišanje pasa. Pogotovo ukoliko se radi o mladom psu koji još nije naviknuo na trimanje. Ukoliko vam groomer naplati trimanje kao što naplaćuje šišanje pasa možete biti sigurni da vašeg psa nije trimao.

Trimanje patuljastog šnaucera

Trimanje dlake patuljastog šnaucera koja je prethodno bila obrijana mašinicom puno je mukotrpnija kako za štene ili mladog psa, tako i za groomera. U svakom slučaju trimanje je proces koji treba započeti od najranije dobi šteneta.

Patuljasti šnaucer ima dvostruki sloj dlake: tvrda, čvrsta i oštra dlaka i meka- gusta podlaka. Priznate boje patuljastih šnaucera su crna, crno srebrna, papar-sol i bijela. Isto osnovno trimanje koristi se za sve četiri priznate boje.

Ukoliko se ne želite upuštati sami u trimanje, prepustite trimanje profesionalnim groomerima pasa. Odaberite onog groomera za kojeg ste sigurni da će vašeg psa trimati, a ne obrijati mašinicom. Amaterima nikako ne preporučamo da se sami upuštaju u trimanje svog psa, jer svojim neiskustvom prilikom rukovanja s oštrim trimerima možete ozlijediti vašeg psa.

Kako smo već naveli, dlaka se brijanjem jako oštećuje, štoviše gubi kvalitetu tj. oštrinu dlake. Posljedica šišanja dlake mašinicom umjesto oštre dlake izbija podlaka koja se kovrča. Dlaka šišanjem slabi i sijedi, dok trimanjem dlake koža lakše diše. Kod crnih i crno-srebrnih patuljastih šnaucera koji su uzastopno više puta obrijani mašinicom dogoditi će se da će pas s vremenom izgubiti svoju crnu boju. Kod papar-sol boje dogoditi će se ista stvar. Pas će postati svjetliji puno dok bijeli patuljasti šnauceri koji se briju znaju požutjeti, Tako da na kraju nećete imati boju šnaucera koju ste željeli. Više o njezi dlake vašeg patuljastog šnaucera možete provjeriti ovdje.

Trimanje patuljastog šnaucera

Tags: , , ,