Rezanje kandži i čišćenje ušiju

Lupus Cavernae Kennel, Osijek, Croatia

Rezanje kandži i čišćenje ušiju

Uši patuljastog šnaucera

Rezanje kandži i čišćenje ušiju spadaju u redovite higijenske navike vašeg kućnog ljubimca. Ne radi se o previše zahtjevnim aktivnostima te uz malo pažnje i spretnosti, rezanje kandži i čišćenje ušiju možete obaviti i sami.

Rezanje kandži

Rezanje kandži se radi svakih 2-4 tjedna. Ako ih čujete kako lupkaju po podu, predugački su. Psi na kandžama imaju krvne žile pa ako ih odsiječete previsoko, možete prouzročiti krvarenje. Vaš pas zbog toga možda neće surađivati ​​sljedeći put kad vidi škarice za nokte.

Za sve koji se žele odvažiti i skratiti kandže svome psu, svakako preporučujemo ovaj video.

Ukoliko se ne osjećate dovoljno hrabri niti iskusni za rezanje psećih kandži, to je u redu. Sigurno će vam svaki groomer u bilo kojem salonu to uraditi, a da se prije toga ne morate naručiti.


Čišćenje ušiju

Uši vašeg kućnog ljubimca se trebaju svakodnevno pregledavati zbog crvenila ili lošeg mirisa, jer to može ukazivati ​​na infekciju.

Kad provjeravate uši psa, obrišite ih pamučnom vaticom namočenom nježnim čistačem uha, sa uravnoteženim pH, kako biste spriječili infekcije. Nemojte ništa umetati u ušni kanal; samo očistite vanjsko uho.

Čišćenje ušiju obavljamo jednom u dva tjedna, ali je vrlo bitno da se i dlake iz ušiju također prije toga iščupaju. To možete napraviti pincetom, trimerom ili prstima.

Ukoliko prilikom čupanja dlaka iz ušiju dolazi do crvenila ili iritacije kože tada se psu dlaka može i ošišati, ali bez brige, koža se s vremenom navikne i ne reagira na čupanje dlaka.

Rezanje kandži i čišćenje ušiju kao odgojna aktivnost

Ukoliko ste pogledali video koji smo vam predložili u početku ovog teksta, sigurno ste vidjeli kako nakon svake odrezane kandže psiću daju poslasticu kako bi pas shvatio koje je prihvatljivo ponašanje. Sve o poslasticama i njihovom pravovremenom uključivanju u prehranu možete detaljnije pogledati u našem članku.

Tags: , , ,