Mjere protiv parazita

Lupus Cavernae Kennel, Osijek, Croatia

Mjere protiv parazita

Stop krpelji!

Kao i kod ljudi, parazite se kod pasa uklanja antihelminticima. Međutim, bolje spriječiti, nego liječiti, te vam na ovim stranicama donosimo mjere protiv parazita koje smatramo nužnima kako bi spriječili nametnike i parazite da se nastane u ili na vašem kućnom ljubimcu.

Koje mjere protiv parazita poduzeti?

Mjere protiv parazita razlikujemo u ovisnosti o starosnoj dobi vašeg psa.

Do tri mjeseca štenetu je potrebno svakih 14 dana dati zajedno sa hranom ¼ tablete za suzbijanje unutarnjih parazita i nametnika.

Nakon tri mjeseca psu je potrebno davati po ½ tablete jednom u mjesec dana, također u obroku.

Odraslom psu je na svakih 10 kg mase potrebno dati cijelu tableticu 1-2 puta godišnje. Tabletice protiv parazita sadrže mikro doze neurotoksina koji sprječavaju buhe i krpelje da se nastane na tijelu vašeg psa.

Poželjno je psa nakon svake šetnje pregledati i pročešljati gustim češljem jer ukoliko je pas negdje pokupio krpelja, a isti se još nije uhvatio za kožu, na taj način ga je moguće skinuti. Također, bilo bi dobro psu pregledati šape, a najviše između prstiju i pazuha, jer je i tu moguće pronaći krpelja.

Što se tiče vanjskih parazita (buhe i krpelji) mi osobno koristimo ampule ili tabletice. 

Kako prepoznati da ljubimac ima parazite?

Paraziti se većinom skrivaju unutar vašeg kućnog ljubimca. Svako odstupanje u ponašanju vašeg patuljastog šnaucera znak je da nešto nije u redu. Svakako je potrebno pozornost obratiti na apetit vašeg psa, gubitak tjelesne mase, letargičnost ili poremećaje u stolici.

Psi nažalost ne znaju reći kada im nešto smeta, pa ih moramo samo promatrati kako bi mogli na vrijeme ustanoviti ukoliko nešto nije u redu.

Tags: , , , , ,