Ponašanje patuljastog šnaucera

Lupus Cavernae Kennel, Osijek, Croatia

Ponašanje patuljastog šnaucera

Bijela spava

Ponašanje patuljastog šnaucera određena je njegovim porijeklom, genetikom i okolinom u kojoj odrasta. Narav mu je slična standardnom šnauceru, ali je određena temperamentom i ponašanjem malog psa. Inteligencija, neustrašivost, izdržljivost i živahnost čine patuljastog šnaucera prihvatljivim kućnim psom jednako kao i dobrim čuvarom te psom za pratnju. Sve odlike šnaucera u tijelu malog psa čine patuljstog šnaucera psom koji se može držati bez problema čak i u malim stanovima.

Odnos prema vlasniku

Patuljasti šnaucer je pas koji se voli zabavljati i ima puno energije. Prilagođava se svom vlasniku. Ako volite ležati ispred televizora on će vam se pridružiti, ali ako ste sportaš, on će jedva čekati trenutak krenuti sa vama na novi trening. Nevjerojatno je odan svojoj obitelji, a za uzvrat zahtijeva veliku pažnju. Voli biti u središtu pozornosti. Dobro se prilagođava bilo kojoj okolini i obitelji, ali brzo može dobiti na težini ako ne vježba ili se ne hrani pravilno. Zaštitnički je nastrojen prema ljudima koje voli i često sumnjičav prema strancima, sve dok mu ne date do znanja da su dobrodošli. Izvrstan je čuvar, i upozorit će vas na posjetitelje ili bilo koji drugi šum. Patuljasti šnaucer inteligentan je i brzo uči, ali to znači da je izvanredan majstor manipulacije.

Odgoj patuljastog šnaucera

Njegov najdraži način bune je pretvaranje da vas ne čuje (“La, la, la, ne mogu te čuti!”) kada ga pokušavate natjerati da nešto učini. Da biste održavali red u svom domaćinstvu, morate biti strogi, ali pravedni u odgoju. Ako mu dopustite nešto čak i jednom, zapamtit će to zauvijek i ustanovit ćete da njegovo ponašanje eskalira. Ovo je jedan od nedostataka življenja sa psom koji bi mogao biti pametniji od vas. Ponašanje patuljastog šnaucera, ali i većine pasa, podsjetiti će vas na ponašanje male djece koje iskušavaju što im je dozvoljeno, a što nije.

Patuljasti šnaucer orijentiran je prema ljudima i ne želi ništa više negoli se družiti s njima. Uvijek želi biti u bliskom fizičkom kontaktu (vaše krilo više nije vaše). Nevjerojatno je simpatičan i pun života. On je pretjerano ljubazan pas, duhovit, ali poslušan i voljan ugoditi.
Uvijek držite svog šnaucera na uzici kad niste u ograđenom prostoru. Ako nešto vidi i želi potjerati, vjerojatno će ignorirati vaše pozive.

Kako se patuljasti šnaucer slaže sa djecom možete provjeriti u našem prijašnjem teksu, na ovoj poveznici

Tags: , , ,