Patuljasti šnauceri kroz povijest

Lupus Cavernae Kennel, Osijek, Croatia

Patuljasti šnauceri kroz povijest

Prvi patuljasti šnaucer

Patuljastog šnaucera AKC (American Kennel Club) smatra terijerom, no standardni šnaucer klasificiran je kao član radne skupine. Šnaucer nema britanske krvi i nije križan s britanskim pasminama. Patuljasti šnauceri su kroz povijest svrstani u II grupu, zajedno s pinčerima, molosima, švicarskim planinskim psom i pastirskim psima. Izgled patuljastog šnaucera jasno je definiran, a neke od detalja možete pročitati na našim stranicama

Uzgoj patuljastih šnaucera u povijesti

Patuljasti šnauceri izvorno su uzgajani kao reteri i psi čuvari na farmama. Razvijeni su u 19. stoljeća u Njemačkoj križanjem standardnog šnaucera s manjim pasminama. Najčešće manje pasmine za križanje bile su patuljasti pinč, majmunski pinča i pudla. U Njemačkoj je poznat kao Zwergschnauzer (zwerg znači “patuljak”).

Najraniji patuljasti šnauceri

Najraniji zapis o patuljastom šnauceru bila je crna ženka imena Findel, rođena u listopadu 1888. U Kölnu u Njemačkoj osnovan je prvi pasminski klub Pinčer-šnaucer 1895. godine. Nakon toga su se patuljasti šnauceri nastavili razvijati kroz povijest, sve do suvremenog doba. Ipak, prvi i drugi svjetski ratovi bili su teški za uzgoj pasa, osobito u Europi, gdje su neke pasmine gotovo izgubljene. Zanimanje za patuljaste šnaucere ponovo se pojavilo nakon prvog svjetskog rata, a popularnost ove pasmine od tada nikad nije opala.

Kvalitete patuljastog šnaucera

Zahvaljujući svojoj blagoj, ali ozbiljnoj, naravi i brojnim kvalitetama u odnosu sa ljudima, patuljasti šnauceri idealni su kućni ljubimci. Osim kao kućni ljubimci, šnauceri se mogu vidjeti kao psi čuvari, policijski psi, pomoćni radnici i općenito kao radni psi.

Izvor naslovne fotografije: American Miniature Schnauzer Club – AMSC twitter

Tags: , , ,