Izgled patuljastih šnaucera

Lupus Cavernae Kennel, Osijek, Croatia

Izgled patuljastih šnaucera

Izgled patuljastih šnaucera

Izgled patuljastih šnaucera definiran je prema FCI klasifikaciji, II. grupa, Odjeljak 1 – Pinčer i Šnaucer, bez radnog ispita.

Patuljasti šnaucer je mali pas, ali snažan, više nabijen nego vitak, oštre dlake i elegantan. Smanjena slika šnaucera bez defekta nanizma (defekta patuljastog rasta). Veličina  mužjaka i ženki je između 30-35 cm, a težina od 4-8 kg.

Standardne proporcije patuljastih šnaucera

Kvadratne je građe, a visina u grebenu je gotovo jednaka dužini tijela. Dužina glave (mjerena od vrha nosa do zatiljne kosti) odgovara polovini dužine gornje linije (mjereno od grebena do korijena repa). 

Izgled glave patuljastih šnaucera

Lubanja je snažna, dugačka, bez jako istaknute zatiljne kosti. Glava bi trebala biti proporcionalna s građom psa. Čelo je ravno bez nabora i paralelno s nosnom linijom.

Stop je dobro definiran gledajući kroz obrve.

Nos ima dobro razvijenu nosnu pečurku i uvijek je crn. Njuška završava u obliku tupog klina, a nosna linija je ravna.

Usne su crne, glatke i dobro prilježu uz vilicu, a kutovi usana su zatvoreni.

Šnauceri imaju jaku i gornju i donju vilicu. Kompletno škarasto zubalo (42 čista, bijela zuba prema dentalnoj formuli), snažno razvijeno i dobro se zatvara. Mišići za žvakanje su dobro razvijeni, ali ne kvare pravokutni oblik glave (gledano s bradom).

Oči su srednje veličine, ovalne, postavljene naprijed, tamne sa živahnim izrazom. Kapci dobro prilježu.

Šnaucer ima spuštene uši, postavljene visoko, u obliku sova V sa unutrašnjim rubovima priljubljenim uz obraz, jednako nošene, okrenute naprijed prema sljepoočnicama. Savijene paralelno, ne bi trebale biti nošene iznad vrha lubanje.

Vrat imaju jak i mišićav plemenito zakrivljen, nastavlja se glatko u greben bez ikakvog upadljivog prijelaza. Snažno nasađen, vitak, plemenito zakrivljen, odgovara građi psa. Koža vrata je tijesno priljubljena, bez nabora.

Izgled tijela patuljastih šnaucera

Izgled patuljastih šnaucera o izgled njihova tijela strogo je definiran.

Gornja linija je u blagom padu od grebena prema stražnjem dijelu. Greben čini najvišu točku na gornjoj liniji, a leđa su jaka, kratka i čvrsta.

Slabine su kratke, jake i duboke. Razmak od zadnjeg rebra do kuka je kratak, što psu daje kompaktan izgled. Sapi su blago zaobljene i neprimjetno prelaze u početak repa.

Prsa su umjereno široka, u promjeru ovalna, dopiru do laktova. Predprsje je jasno označeno vrhom prsne kosti.

Kod donje linije i trbuha bokovi nisu previše uvučeni i formiraju dobro zakrivljenu liniju s donjom stranom prsnog koša.

Rep je nekupiran i prirodno nošen.

Izgled udova patuljastih šnaucera

Gledano sprijeda prednje noge su jake, ravne i nisu postavljene preblizu. Gledano sa strane, podlaktice su ravne.

Lopatice se nalaze odmah uz prsni koš i mišićave su s obje strane ramene kosti, strše iznad prsnog kralješka. Nagnute su što je više moguće i dobro polegnute prema natrag, čineći kut od otprilike 50° s horizontalnom osi.

Nadlaktice dobro prilježu uz tijelo, snažne i mišićave, čine kut od 95° do 105° prema lopatici. Laktovi dobro prilježu, nisu okrenuti ni prema van ni prema unutra. Podlaktice gledano sa svih strana, potpuno ravne, snažno razvijene i mišićave.

Šaplje je jako i stabilno, neznatno se razlikuje od strukture podlaktice. Došaplje je vertikalno gledajući sprijeda. Gledano sa strane blago je iskošeno prema tlu, snažno je i gipko. Prednje šape su kratke i zaobljene. Prsti su dobro prikupljeni i savijeni (mačja šapa) s kratkim tamnim noktima i otpornim jastučićima.

Stražnje noge stoje koso kada se gleda sa strane, paralelno ali ne previše blizu kada se gleda otraga. Gornja butina je umjereno dugačka, široka i jako mišićava.

Koljeno nije okrenuto ni prema van ni prema unutra. Potkoljenica je dugačka, jaka i žilava, prelazi u jak skočni zglob.

Skočni zglob je vrlo dobro uglovan, jak, stabilan. Nije okrenut niti prema van niti prema unutra.

Došaplje je kratko i vertikalno prema tlu. Stražnje šape karakteriziraju kratki prsti, zakrivljeni i dobro prikupljeni (mačja šapa). Nokti su kratki i crni.

Hod i kretanje patuljastih šnaucera

Izgled patuljastih šnaucera definira i izgled psa prilikom kretanja. Pravilno kretanje patuljastog šnaucera je elastično, elegantno, odlučno, slobodno sa izdašnim iskorakom. Prednje noge izdašno idu naprijed koliko je moguće, a zadnje noge prilježu na tlo ni snažno guraju tijelo osiguravajući potrebnu brzinu. Prednja noga s jedne strane i stražnja noga s druge strane kreću se naprijed u isto vrijeme. Leđa su ravna, a ligamenti i zglobovi stabilni. Koža na cijelom tijelu tijesno prilježe.

Izgled dlake patuljastih šnaucera

Dlaka bi trebala biti čvrsta, oštra i gusta koja se sastoji od guste podlake i ne tako kratke gornje dlake, koja dobro prilježe na tijelo. Gornja dlaka mora biti oštra i dovoljno dugačka da bi se provjerila tekstura. Ne bi trebala biti niti čekinjava niti valovita. Dlaka no nogama je uglavnom manje oštra. Dlaka na čelu i ušima je kratka. Tipične karakteristike su ne tako meka brada na njušci i žbunaste obrve koje pomalo zaklanjaju oči.

Boja patuljastih šnaucera

Kod patuljastih šnaucera postoje četiri boje, a to su crna s crnom podlakom, papar-sol, crno-srebrna i potpuno bijela s bijelom podlakom.

Kod uzgoja papar-sol boje cilj je srednja nijansa s ravnomjerno raspoređenom i dobro pigmentiranom papar bojom i sivom podlakom. Sve nijanse od tamno-metal sive do srebrno-sive su dozvoljene. U svim nijansama boje mora postojati tamna maska koja se treba harmonično stapati s osnovnom bojom. Posebna svijetla obilježja na glavi, prsima i nogama nisu poželjna.

Za crno-srebrnu boju, cilj uzgoja je crna dlaka s crnom podlakom, bijela obilježja iznad očiju, na obrazima, na bradi, na grlu, na prednjoj strani grudi u obliku dva podijeljena trokuta, na prednjoj strani došaplja, na šapama, na unutrašnjoj strani zadnjih nogu i oko analnog otvora. Čelo, vrt i vanjski dijelovi ušiju trebaju biti crni.

Greške u izgledu patuljastih šnaucera

Svako odstupanje od gore navedenih karakteristika smatra se greškom i ozbiljnost sa kojom se treba odnositi prema njoj treba biti proporcionalna njenom stupnju. Definirani izgled patuljastih šnaucera definira i tri stupnja uzgojnih grešaka.

Lakše greške kod izgleda

Lakšim greškama izgleda smatraju se: teška i okrugla lubanja, nabori na čelu, kratka, šiljata ili uska njuška, klještasti zagriz, jako stršeći obrazi ili kosti lica, svijetle, prevelike ili okrugle oči, nisko postavljene, predugačke ili nejednako nošene uši.

Lakše greške su i nabori kože na vratu, plitka, strma prsa ili vrat, preduga, uzdignuta ili meka leđa, sedlasta leđa, šarenasta leđa, padajuće sapi, duge šape, letargični hod, prekratka, predugačka, mekana, valovita, stršeća ili svilenkasta dlaka.

Lakše greške u boji dlake su smeđa podlaka, crni trag na leđima ili crno sedlo kod papar-sol pasa, kod crno-srebrnih pasa nejasno odvojeni trokuti na prsima, visina preko ili ispod 1 cm od standardom propisane visine.

Teške greške

Teške greške izgleda su nezgrapna ili laka građa. Prenizak ili previsok na nogama, obrnut seksualni tip (npr. muškobanjasta ženka), laktovi okrenuti ka van, ravne ili u ˝O˝ zadnje noge, predugačka potkoljenica, skočni zglobovi okrenuti ka unutra, zadnje došaplje previše kratko

Teške greške dlake su bijela dlaka ili točkasta dlaka na crnim ili papar-sol psima, visina preko ili ispod više od 1 ali manje od 2 cm od standardom propisane veličine.

Diskvalifikacijske mane

Diskvalifikacijske mane su deformacije bilo koje vrste, nedostatak tipičnih oblika pasmine, greške kod zagriza – predgrizač ili podgrizač, ili unakrsni zagriz, ozbiljne greške na pojedinim mjestima, kao što su greške u građi, dlaci ili boji, visina preko ili ispod 2 cm od standardom propisane visine, stidljiv, agresivan, zloban, previše sumnjičav ili nervozan karakter uz važnu napomenu da mužjaci moraju imati dva normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.

Tags: , , ,