Dresura patuljastog šnaucera i ostalih pasa

Lupus Cavernae Kennel, Osijek, Croatia

Dresura patuljastog šnaucera i ostalih pasa

Što znači dresura patuljastog šnaucera? Pas kao i svako drugo živo biće, uči od rođenja pa sve do kraja svog života. Stoga, nikada nije kasno za dresuru vašeg psa. Odmah po rođenju ono spoznaje svijet i pažljivo prati događaje koji se oko njega zbivaju. Od prvog kontakta s majkom u leglu, štene uči na koji način dozvati majku. Uči na koji način dozvati majku kada je gladno te kako se ponašati kada mu je zima. Kada se počne igrati, tada uči kojim intenzitetom smije grickati braću i sestre te koje su igre dozvoljene, a koje ne.

Ovaj period primarne socijalizacije kod pasa protječe u intervalu od 8 tjedana, nevažno koje je rase pas. U ovom periodu štene uči kako se treba ponašati u čoporu.

Nakon 8 tjedana, kada novi vlasnici uglavnom uzimaju štenad, počinje period sekundarne socijalizacije. To predstavlja učenje psa koja pravila vrijede u zajednici sa čovjekom. Od tog trenutka pa sve do kraja života, pas uči kako se treba ponašati u društvu čovjeka. Prvo sa svojim ukućanima, a kasnije s ljudima i životinjama koje susreće tijekom šetnje.

Dresura patuljastog šnaucera

Dresura patuljastog šnaucera počinje u najranijoj dobi. Ako je vaše štene prepušteno samo sebi, ono uči na prost način! Ako sam nešto napravio i bio nagrađen, to ću ponoviti. Ukoliko sam pogriješio, kaznili su me i to više ne bih trebao raditi.

Pas cijeli dan promatra što se događa u kući i tko kako reagira kada je ljut te kada je sretan. Vaš pas na osnovu toga može s vremenom razumjeti čak i kako se osjećamo, samo na osnovu nekih gesta, izraza lica ili tonu glasa. A nitko mu nije pomogao da stekne to iskustvo.

Dresura patuljastih šnaucera znači naučiti psa da izvršava različite naredbe. Dresiranjem se kod psa može razviti visoki stupanj savršenstva, neuobičajen za njegovo normalno stanje prije dresure. Više o nagradicama za dresuru patuljastog šnaucera možete pročitati ovdje.

Osnovni primjer obuke sastoji se u tome da se pas od samog početka uči na to da na određenu zapovijed izvršava određenu radnju. Takvim procesom ponavljanja dobiveni se rezultat učvršćuje.

Dresura patuljastog šnaucera

Najbolje vrijeme za dresuru patuljastog šnaucera, naravno i ostalih pasmina je rana mladost. Zašto? Zato što su tada psi radoznali, motivirani i pokazuju istraživačko ponašanje. Također, treba imati na umu da nema vremenskog ograničenja po pitanju starosti pasa. Iskusan dreser s velikim uspjehom jednako dobro može dresirati starijeg psa kao i mlađeg. Više o dresuri pasa možete pročitati ovdje.

Tags: , , ,