Djeca i psi, jedno divno prijateljstvo!

Lupus Cavernae Kennel, Osijek, Croatia

Djeca i psi, jedno divno prijateljstvo!

Yoanna na Dravi

Djeca i psi prirodni su prijatelji, o čemu svjedoče brojni primjeri. Kao i svaki pas, patuljasti šnaucer treba ranu socijalizaciju. Izloženost ljudima različitih karaktera, događajima, zvukovima i iskustvima mladog će psa naučiti da bude tolerantniji i strpljiviji. Socijalizacija pomaže vašem štenetu odrasti u dobrog i stabilnog psa.

Odnos djece i pasa

Patuljasti šnaucer voli se družiti sa svojim ljudima – u stvari živi za to. Djeca i psi prirodno su dobri prijatelji. Patuljasti šnaucer je dobar s djecom, pogotovo ako je odrastao s njima. Igrat će se s njima i štititi ih. Međusobno povjerenje doprinosi razvoju stabilnog odnosa i osjećaja djeteta za psa, ali i obrnuto. Dijete će zavoljeti biti uključeno u zajedničke aktivnosti, poput šetnje ili hranjenja, dok će pas poštivati dječje potrebe i razumjeti. Djeca i patuljasti šnauceri odlična su kombinacija.

S tuđim psima – oprez!

Svog psa poznate, znate u kakvim okolnostima boravi i kako je odgojen. To ne vrijedi za tuđe pse. Neovisno o pasmini, djecu bi trebalo svakako naučiti kako prilaziti psima i kako ih dodirnuti te uvijek nadzirati bilo kakve interakcije između pasa i male djece kako biste spriječili ugriz. Naučite dijete da nikada ne prilazi nekom psu dok on jede ili spava ili da mu pokušava oduzeti hranu. Nijedan pas, ma koliko bio prijateljski nastrojen, nikada ne smije ostati bez nadzora s djetetom. Iako prirodni prijatelji, djeca i psi odrastaju u različitim okolnostima i uz različite vrijednosti pa nikada ne znate što im se vrti u glavi.

Poznati Šaptač psima, Cesar Milan, rekao je kako psi čitaju govor tijela i njima se ne može lagati, moramo shvatiti i prihvatiti svoje osjećaje jer u protivnom možemo zbuniti psa, a zbunjen pas, baš kao i čovjek, je mrzovoljan pas.

Patuljasti šnaucer obično se dobro slaže s drugim psima – nije jedan od onih koji se ne mogu lijepo igrati s drugima. Obično nije toliko agresivan prema drugim psima kao mnogi drugi, ali hrabar je i neustrašiv oko velikih pasa što je osobina koja ga može dovesti u probleme. Veliki je i glavni, barem po vlastitom umu. Više o ponašanju patuljastih šnaucera možete pročitati u našem tekstu na ovoj poveznici.

Tags: , ,